Miopia

Miopia sau tulburarile vederii de departe afecteaza o proportie semnificativa a populatiei, dar aceasta afectiune oftalmologica este usor corectata prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact) sau chirurgical.

Persoanele cu miopie sau tulburari ale vederii de departe prezinta dificultate in vederea obiectelor situate la distanta, dar vad bine obiectele din imediata apropiere. De exemplu, o persoana mioapa poate sa nu fie capabila sa vada semnele de circulatie situate la distanta pe autostrada, ci doar de la cativa metri distanta.

Pacientii cu miopie prezinta o tulburare de refractie. In cazul acestor persoane globul ocular prezinta axul antero-posterior prea lung sau corneea are curbura prea accentuata, astfel ca lumina care patrunde in ochi nu este focalizata corect. Imaginile sunt focalizate in fata retinei, portiune a ochiului usor sensibila la lumina, cauzand o vedere neclara. Miopia are caracter familial si de obicei debuteaza in copilarie. In mod normal afectiunea stagneaza, dar se poate si agrava pe masura ce se inainteaza in varsta.

Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor si a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente), precum si o procedura chirurgicala refractiva oculara, dar aceasta este recomandata doar persoanelor cu un anumit grad de miopie, precum si cu o varsta nu foarte inaintata.


Hipermetropia

Hipermetropia este o tulburare de refractie, frecvent intalnita, data de forma si lungimea globului ocular (ochiul este prea scurt sau curbura corneei este plata).

In cazul hipermetropiei, razele luminoase nu sunt focalizate pe retina, fiind deviate in spatele retinei, generand astfel o imagine imprecisa, neclara a obiectelor aflate in apropiere.

Persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta si vad obiectele departate mai aproape decat sunt in mod obisnuit, desi tulburarile sunt si la nivelul vederii de aproape si la vederea la distanta. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in a focaliza imaginile apropiate si nu pot realiza activitati precum cititul sau cusutul.

Globul ocular al persoanelor hipermetrope este mai scurt decat normal si ca urmare, razele de lumina care intra in ochi sunt focalizate in spatele retinei.

Multi copii se nasc cu hipermetropie, dar unii dintre ei se vindeca odata cu alungirea globului ocular odata cu cresterea normala a organismului.

Oamenii confunda hipermetropia cu presbiopia, afectiune in care exista de asemenea dificultati in vederea de aproape, dar care are o cu totul alta cauza.Capacitatea de focalizare a obiectelor de aproape se pierde cu varsta, atat la persoanele cu hipermetropie, cat si la miopi si la emetropi (persoane care nu au tulburari de vedere) - acest lucru poarta numele de presbiopie.

Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor si a lentilelor de contact


Vederea la copii

Specialistul in optometrie doreste sa va sensibilizeze in privinta importantei depistarii precoce a deficientelor oculo-vizuale si tratamentul acestora la copii.

In ceea ce priveste copiii, trebuie mai inainte de toate sa subliniem importanta prevenirii in problemele oculo-vizuale. De fapt, parintii pot favoriza o mai buna dezvoltare si functionare a ochilor si a vederii copilului lor, fiind bine informati.

Este cunoscut ca un copil achizitioneaza 80 % din cunostintele sale prin intermediul vederii, o problema de funtionare oculo-vizuala are adesea efectul de a incetini inflorirea sa atat pe plan fizic, cat si psihic.

Importanta prevenirii vizuale este reala.

Igiena vizuala a copilului: lumina: indispensabila (de ex. veioza aprinsa); patul: in mijlocul camerei si schimbati des pozitia; alaptarea: alternand partea; jucarii: mobile deasupra patului si schimbati adesea pozitia copilului

Prevenirea: jocuri educative: cuburi, modelarea formelor, carti cu imagini, desenat; televizor: evitati abuzul si puneti-l sa priveasca la o distanta de 2-3 metri intr-o incapere bine luminata; postura: activitatea copilului (scris, citit) trebuie facuta la o distanta echivalenta lungimii antebratului; iluminat: sursa de lumina trebuie plasata la stanga pentru dreptaci si invers pentru stangaci, niciodata in fata copilului.

In calitate de parinti puteti sa va ajutati specialistul in optometrie remarcand:

Aparenta ochilor: rosii, pliati, care lacrimeaza, sensibili la lumina

Vaicarelile: zapaceala, dureri de cap, vedere dubla, ochi care ustura sau se incalzesc, etc.

Comportamentul vizual si motor : copilul care pliseaza ochii, isi freaca ochii, inchide sau isi ascunde in ochi, clipeste des, isi misca capul cand citeste sau se joaca, are adesea capul inclinat, adopta o postura gresita, ii lipseste concentrarea, are o proasta coordonare ochi-mana sau generala (se izbeste peste tot).

Optometristul este in masura sa evalueze daca anumite componente vizuale ale copilului dumneavoastra ii permit o functionare eficace.